Suriname ligt in Zuid-amerika en werd in 1975 onafhankelijk van Nederland.
Het land is vier keer zo groot als Nederland en wordt begrensd door Guyana, Brazilië, Frans-Guyana en de Atlantische Oceaan. Het grootste deel van de bevolking woont in de kuststrook, het binnenland bestaat uit tropisch, vrijwel ongerept regenwoud. Het overgangsgebied daartussen is een savannegordel.
Het land kent vier seizoenen: de grote regentijd (half mei-half augustus), de grote droge tijd (half augustus-november), de kleine regentijd (december-februari) en de kleine droge tijd (maart en april). Tijdens de droge periode kan er altijd een bui vallen, in de natte periode schijnt de zon regelmatig. De temperatuur schommelt overdag rond dertig graden. Suriname kent talloze inheemse planten, waarvan vele een medicinale werking hebben, vele diersoorten en is met ruim zeshonderd vogelsoorten een paradijs voor vogelliefhebbers.
Suriname noemt zichzelf ook wel ‘De kleine Verenigde Naties’, omdat de bevolking bestaat uit Hindoestanen, Creolen, Javanen , Boslandbewoners, Indianen, Chinezen en overige groepen. Nederlands is de officiële taal, maar de lingua franca is het lokale Sranantongo. Engels, Hindoestaans en Javaans worden ook gesproken.
De rijke Surinaamse keuken vormt een goede afspiegeling van de bevolkingssamenstelling: roti, Chinees, Javaanse gerechten, hartige broodjes en pasteitjes. Kip, bekend hoofdingrediënt, wordt op talloze manieren klaargemaakt. De vele soorten vruchtensappen smaken heerlijk, al dan niet aangelengd met een scheut Borgoe-Rum.
Suriname heeft de Surinaamse gulden verruild voor de dollar (SRD). Een euro is ongeveer 8 SRD. Er zijn scala aan mogelijkheden om te pinnen in suriname. Sinds kort is het niet mogelijk om euro’s te pinnen bij de pinautomaten.
Aanraders: Dompel je onder in de relaxte sfeer van Paramaribo en verken de verschillende wijken, Fort Zeelandia met Surinaams Museum, de Palmentuin en de Centrale Markt (de grootste in het Caribisch gebied). Een bezoek aan de art galeries is aanbevolen voor kunstliefhebbers. Verder per fiets of (post)boot plantages en Fort Nieuw-Amsterdam in Commewijne. Dag- of weekendtrips naar Nickerie (uitzicht op Atlantische Oceaan vanaf Zeedijk), observeer het Surinaamse weekendtoerisme bij de kreken en rivierstrandjes in de Joodse Savanne of bezoek Brownsberg. Meerdaagse trips met jungletreks, inheemse dorpjes en vaartochten langs stroomversnellingen naar o.a. Raleigh-watervallen en Kasikasimagebergte. Vanuit de grensplaats Albina uitstapjes naar zeeschildpaddenstranden en het Frans-Guyanese St. Laurent, een leuk provinciestadje met de beruchte gevangenis waar Papillon opgesloten zat.